Prvé knihy

Prvé knihy, podobné tým moderným, vyšli okolo 1. storočia nášho letopočtu. Boli vyrobené z dreva. Roztavený vosk sa nalial na doskové stránky a keď bol ešte mäkký, vyhladil sa. Písali na stuhnutý vosk s ostrou kovovou tyčkou. Niekoľko dosiek bolo spojených s čipkou do malej knihy. Pergamen ako materiál na knižné strany v II. Storočí pred naším letopočtom bol používaný v meste Pergamum (Malá Ázia). Bolo vyrobené nasledovne. Koža z lýtok alebo oviec sa namočila do trecej misky, vysušila sa, natiahla sa na rám, vyhladila sa pemzou a nakoniec sa do nej natrel med. Pergamen pre jednu hrubú knihu musel zabiť celé stádo teliat. Potom, mnoho mesiacov, písali a viazali knihy na knihe.




Pergamen sa niekedy znovu používa. Starý text bol opláchnutý mliekom alebo orezaný nožom. Na ošúpanom pergamene bol napísaný nový text. Bolo zničených toľko starých kníh, niekedy na nezaplatenie. Na východe bola vynájdená metóda viacnásobnej reprodukcie textov vyrytých na strome - drevoryt. V Kórei, Číne, Japonsku bola táto metóda už použitá v VII! storočia nl. Od konca 10. storočia sa drevo v Číne rozšírilo. Budhistické texty boli publikované týmto spôsobom v desiatkach tisíc kópií.
Za najstaršiu knihu na Zemi sa považuje takzvaný papyrus Prissa. Bola vytvorená v roku 3350 pnl. Táto kniha bola nájdená v jednej z Thébových pyramíd. Zaujímavé je, že téma Prissus papyrus je dnes veľmi dôležitá. Toto je tzv. Generačný konflikt. Autor najstaršej knihy si sťažuje, že mladí ľudia sú nekvalitní, leniví a zlí. Ako vidíte, za päť tisícročí sa nič nezmenilo. Teraz je papyrus v Parížskej národnej knižnici.

Niektoré zvitky boli veľmi dlhé. Knižnica Britského múzea uchováva Harrisov papyrus dlhý asi 45 metrov.
Hlinené knihy boli vydané v starovekom Asýrii. Ich strany mali veľkosť 32 x 32 centimetrov a hrúbku 2,5 centimetrov - skutočnú plochú tehlu. V knihe boli desiatky a niekedy aj stovky takýchto stránok.

Najväčšia kniha na svete bola predstavená tento rok na Medzinárodnom knižnom veľtrhu v Havane. Zbierka výpovedí slávnych ľudí má dĺžku 380 centimetrov a výšku 350 centimetrov. Ďalšia veľká kniha na svete je v jednom z holandských múzeí v Amsterdame. Táto kniha sa nazýva Zbierka námorných pravidiel. Výška knihy je väčšia ako výška priemerného dospelého, šírka je 1 meter, hrúbka je približne pol metra.

Najťažšia kniha na svete sa považuje za geografický atlas uložený v Britskom múzeu v Londýne. Atlas je vysoký viac ako jeden meter a váži 320 kilogramov.
Edícia britských parlamentných dokumentov s objemom 1112 kusov je najväčšia na svete s hmotnosťou 3 300 kilogramov.
Dvanásť najmenších kníh na svete zapadá do jednej lyžice.